Historier, kampe og skæbner fra kanten af kulminen
TRÆK INVESTERINGERNE UD NU!
 

KULMINEN

Cerrejón er verdens største åbne kulmine og ligger i La Guajira i det nordlige Colombia (se kort her). Siden 1985 hvor Cerrejón åbnede de første miner, er den vokset til en størrelse af 700 km2 svarende til et område større end Bornholm.

Cerrejón er ejet af de tre multinationale selskaber Anglo-American (Sydafrika), Glencore (Schweiz) og BHP Billington (Australien).

 

VAND

Regionen La Guajira, hvor Cerrejón ligger, er et meget tørt område. Det er derfor meget sårbart, når Cerrejón igennem de seneste tre årtier har flyttet floder hver gang de graver minen større. Ved sådan en flytning, tørrer de fleste floder nemlig ud. Derudover bruger minen 34.000 liter vand om dagen, hvoraf halvdelen bruges til at vande de støvede veje nær minen med. De få vandområder der endnu er tilbage, er forurenede, så man er nødt til at koge vandet før man kan drikke det eller bruge det til at vaske grøntsager med.

Den del af regionen som har været præget af sæsonvis tørke, er nu begyndt at opleve ørkenlignende tilstande, som de globale klimaforandringer er med til at forstærke. Tidligere har de lokale - især de der dyrkede jorden - regnet med to regnsæsoner i løbet af et års cyklus, men klimaet har allerede forandret sig så meget, at det er svært at regne med det i forhold til at så og høste, hvilket øger den allerede skrøbelige fødevaresikkerhed i regionen.
 

FORFLYTTELSE AF DE LOKALE

Kulminens udvidelser påvirker folk der bor i områder med kul i undergrunden. Nationale politikker prioriterer såkaldt regional udvikling, som bl.a. indbefatter at udvindingsselskabers behov prioriteres over andre. Derfor kan mineselskabet tvinge hele lokalsamfund til at forlade deres hjem og levegrundlag; deres husdyr og landbrugsjord. I de tilfælde, hvor folk er blevet tilbudt nye steder at bo, har vandet været giftigt, elektriciteten brandfarlig, og der er aldrig fulgt jordarealer med der tilsvarede det fraflyttede område. Dette kan du læse eksempler på under Beretninger.

NØGLETAL

  • Kulselskabet forbruger 34.000 liter vand om dagen, hvoraf halvdelen går til at vande vejene

  • Kulminen udvinder ca. 32 mio. tons kul om året

  • Cerrejón har omdirigeret 27 floder i regionen, hvoraf de fleste er tørret ud efterfølgende

  • Colombia er den største leverandør af kul til til Danmark – det udgør 40 % af den samlede kulimport til Danmark

  • En tredjedel af strøm i Danmark kommer fra kul

  • PensionDanmark, Industriens Pension og Sampension finansierer alle mineselskabet Cerrejón gennem investeringer i et eller flere af ejerselskaberne

PensionDanmark, Industriens Pension og Sampension, som varetager 3F medlemmers pensionopsparinger, investerer i Cerrejón og er på den måde med til at opretholde og legitimere kuludvinding midt i klimaforandringernes tid. Derfor vil Colombia Solidaritet gennem kampagnen Kulfri Fremtid kræve at de tre pensionselskaber dropper deres beskidte investeringer. 

 

Jeg er et afsnit. Klik her for at tilføje din egen tekst eller redigere mig. Det er nemt.

Vold mod colombianske

aktivister

I La Guajira bliver man mødt af politiets uropatrulje, når man står fast på sin rettighed om ikke at forlade sit hjem og territorie uden at blive tilbudt et tilsvarende alternativ eller kompenseret på retfærdig vis.

Kulfri Fremtid kampagneplakat