HVAD KAN DU GØRE

PensionDanmark

Industriens Pension

Sampension

Jeg skriver til dig fordi I forvalter min pensionsopsparing, og jeg gerne vil anmode jer om at trække investeringer ud af kulmineselskabet Cerrejón.

Cerrejón er ejet af tre multinationale selskaber: Anglo-American (Sydafrika), BHP Billiton (Australien) og Glencore (Schweiz). Et eller flere af disse tre selskaber figurerer på aktielisterne hos jer, hvilket vil sige, at en del af jeres afkast kommer fra investeringer i gårsdagens hit: nemlig kul. 

 

Ifølge internationale principper for ansvarlig virksomhedsførelse, beskrevet i FNs vejledende principper (UNGP) og OECD-retningslinjerne, har investorer ansvar for at forebygge og begrænse krænkelser af menneskerettigheder. Det er standarder som er anerkendte af det internationale erhvervsliv. OECD-retningslinjerne og UNGP principperne fremhæver at sådanne investorer bør bruge deres indflydelse til at påvirke de aktører, der forårsager eller bidrager til overtrædelserne. Disse standarder beskriver investorers pligt til disengagement, altså at afvikle investeringer, såfremt en virksomhed ikke har vist sig villig til at ændre sin praksis.

Dette sidstnævnte er tilfældet med Cerrejón, som ikke har ændret praksis efter mange års dialog og forhandlinger mellem civilsamfund og miljøorganisationer på den ene side og den colombianske stat og mineselskabet på den anden.

Cerrejón udvider endda sin aktiviteter på trods af de alvorlige krænkelser på mennesker og miljø, i stedet for at planlægge en ansvarlig udfasning af fossil energiudvinding i området.

Derfor bør man frasælge sine investeringer.

Denne tekst kan du klippe ind i mailen til dit pensionsselskab

Der er flere måder du kan støtte og vise solidaritet med befolkningen i La Guajira, som er naboer til kulminen Cerrejón.

  1. Du kan enten sende en mail direkte til investeringsdirektøren i dit pensionsselskab og fortælle hvorfor du synes de skal trække deres investeringer ud af Cerrejón. Se mere nedenfor.

  2. Eller du kan også stille forslag personligt eller via din faglige repræsentant i dit pensionsselskabs bestyrelse om at trække sine investeringer ud fra de tre selskaber som ejer Cerrejón - de hedder Anglo-American, BHP Billiton og Glencore.

  3. Du kan også tage et billede af dig selv eller din gruppe af kollegaer eller medaktivister, hvor I holder et skilt med et af følgende hashtags: #kulfrifremtid #paremoslamina #coalfreefuture #futurosincarbón #nulkul #besserlebenohnekohle #allefortjeneratlevekulfrit #todosmerecenvivirsincarbón. ​Send det til colombiasolidaritet@gmail.com, så lægger vi det op på denne hjemmeside og sender det til vores samarbejdspartnere i Colombia, så de kan se, at vi står solidariske med dem her i Danmark.

Vi glæder os til at få denne kampagne til at lykkes sammen med jer!

Vil du gerne gøre noget

her er 3 forslag

Nedenfor kan du sende en email til investeringsdirektøren

i dit pensionsselskab og anmode dem om at trække investeringerne ud af Cerrejónminen. 

 

Det eneste du skal gøre at vælge det pensionsselskab du selv har,  angive dit navn og email, og derefter skrive en personlig besked, eller bruge skabelonen vi har lavet. 

 

Når du trykker send vil der automatisk blive sendt en email afsted, med dig som afsender.